Våra producenter

Champagne Pertois-Lebrun

399 rue de la Libération
51530 Cramant
Frankrike

Producent1

Pertois-Lebruns historia går tillbaka till början av 1900-talet, men firman bildades slutligen 1955 genom giftermålet mellan Paul Pertois och Francoise Lebrun.

2015 firade Pertois-Lebrun 60 år som producent. Idag drivs företaget av brorsönerna Clément och Antoine Bouret som representerar den femte generationen vinodlare i familjen. Clément är utbildad agronom och har huvudansvaret för utvecklingen av vinodlingen och vinmakandet. Antoine har en bakgrund som konsult i Paris och har vitaliserat Pertois-Lebruns kommersiella profil.

Pertois-Lebrun har odlingar i fem Grand Cru-byar i Côte de Blancs: Cramant, Le Mesnil-Sur-Oger, Choilly, Oiry och Oger.

Man odlar enbart chardonnay-druvor. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder där både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersätts med organiska alternativ och där man behandlar vinodlingarna reaktivt snarare än preventivt, allt för att minska miljöpåverkan. Metoderna leder även till att man avsiktligt får något mindre skördar men med druvor av hög kvalitet och koncentrerad arom.

Besök deras hemsida här.


Champagne Bergeronneau-Marion

22 rue de la Prévoté
51390 Ville-Dommange
Frankrike

Champagne Bergeronneau-Marion är baserade i Ville-Dommange, strax söder om Reims. Firman är ett familjeföretag som drivs av Florent Bergeronneau, som är vinodlare i andra generationen, tillsammans med sin hustru Veronique (född Marion). Deras barn är nu på väg in i firman som tredje generationen. Firmans odlingar finns i Montagne de Reims och upp mot St. Thierry-massivet nordväst om Reims. Man odlar till största del Pinot Noir men har även odling av Chardonnay och Pinot Meunier. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder och sedan 2004 är både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatta med miljövänliga alternativ.

Större delen av odlingarna är klassade som Premier Cru och flera av företagets andra viner har erhållit internationella priser och uppmärksamhet. Idag producerar Bergeronneau-Marion 60 000 flaskor. Den största delen av produktionen säljs i Frankrike, men man har även export till Österrike och Italien. Och nu också Sverige!

Besök deras hemsida här.


Champagne Bernard Tornay

Rue du Haut Petit Chemin
51150 Bouzy
Frankrike

Champagne Bernard Tornay är baserade i Bouzy, en Grand Cru-by strax norr om Epernay som är känd för sin Pinot Noir. Firman är ett familjeföretag som drivs av Nathalie och Rudy Hutasse, som är andra generationen under etiketten Bernard Tornay, Nathalies far. Ambitionen är att göra moderna champagner som ändå bevarar det traditionella hantverket i champagne.

Bernard Tornay har Grand Cru-lägen i Bouzy (av deras totalt 22 hektar finns 13 här), Ambonnay och Tours sur Marne. Tornays Grand Cru-champagner domineras således av Bouzy men innehåller även druvor från de andra byarna.

Bernard Tornay har även odlingar i en del Premier Cru-byar: Damery, Hautvillers, Trepail, Bisseuil, Mareuil sur Ay, Cumieres, Vertus och Tauxieres. Man har även odling i Epernay.

Besök Bernard Tornays hemsida här.

Champagne Minière F&R

8 bis rue Saint Martin
51220 Hermonville
Frankrike

Champagne Minière F&R håller till i Hermonville, en by norr om Reims i Saint Thierry-massivet. Detta område är den nordligaste delen av Champagne. Bröderna Frédéric och Rodolphe har 8 hektar odlingar, 4,5 ha PM, 2 ha CH och 1,5 ha PN. Firman grundades av deras farfar 1919 och man har länge sålt alla sina druvor till de stora husen, men 2005 beslutade bröderna att starta eget. Alla vinerna vinifieras på ekfat utan malolaktisk jäsning och spenderar minst 5 år på andra jäsningen (deras rosé dock något kortare). Terroiren i Hermonville är unik – de övre kullarna är täckta av sandjord medan de nedre områdena innehåller mer lera. Dessa väldränerade fält ger viner med tydlig mineralkaraktär. Minère har också fält med riktigt gamla stockar, den geomsnittliga åldern på deras vinstockar är 45 år. Nuvarande produktion är mycket liten, cirka 15 000 flaskor per år. Fem olika cuvéer ingår i sortimentet och vi lanserar fyra av dem i första omgången. Besök Minières hemsida här.